Är lagotto en allergivänliga ras?

Många människor som längtar efter hund, men har allergi mot hund fastnar för lagotto. De har hört att eftersom de inte fäller hår så är rasen allergivänlig.

Tyvärr måste jag göra de flesta besvikna genom att berätta att lagotto som ras inte är ett dugg mer allergivänliga än någon annan ras. Dessutom är många allergier mot hund individbaserade. Det är olika från hund till hund hur mycket allergener de utsöndrar via hud, saliv och urin, mer än beroende på ras. En hanhund med mycket päls runt sina könsdelar kan bli rätt allergiframkallande  om den kissar på insidan av sina bakben, vilket inte är ovanligt.

De som skriver att de tål lagotto fast de har hundallergi, hade förmodligen även tålt en lågallergen hund av vilken annan ras som helst.

Jag har under mina år med rasen hjälpt flera familjer att omplacera sina hundar de visat allergi emot. Har även själv fått köpa tillbaka valpar efter uppkommen allergi i familjen som köpt hunden. Det är alltid lika tråkigt för alla inblandade när sånt inträffar

idag finns kit där man kan ta och göra test för att se hur mycket allergener en viss valp eller vuxen hund  utsöndrar. Det finns även ett speciellt framtaget schampo, balsam och en spray som man kan bada och preparera sin hund i varje vecka för att göra den  mer allergivänlig. 

Du kan läsa mer om hundallergi och tester under den här länken. :https://www.allergenius.se/allergivanliga-hundar

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan