Tore -Bonebreakers Mediatore född i december 2017 bor med sin matte Maria på Gotland.
Där har matte tryffelmarker som Tore arbetar med att söka efter tryffel åt sin matte, och sedan säljs tryffeln till olika restauranger.
Det är också så att privatpersoner hyr in Maria med sin duktiga Tore så att de kommer och letar tryffel på dessa personers egna marker.
Nu är höstens
säsong igång och Tore älskar sitt nosarbete och utför det med stor glädje och lugn.
Här kan ni följa hur ett tryffelsök kan gå till. Ja en och annan tryffel kan hamna i Tores mage men det är världsliga
saker.Tack Maria för dina bilder och text. Nästa höst kommer vi.
Om du vill köpa tryffel av Maria för att träna med din egen hund så kan du kontakta Maria så skickar hon träningstryffel till er per post.Det är nu på hösten ni kan köpa färsk tryffel av Maria.
Nu har tryffelsäsongen börjat, och det ser lovande ut. Det var bra tyngd och storlek på årets första tryfflar. Vi hoppas på en fin säsong och att vi kan söka året ut. Men man vet ju inte hur det blir från ena veckan till den andra. Vill du träna din hund i tryffelsök, eller testa att laga någon spännande tryffelrätt? Eller göra båda delarna? Är du rädd om tryffeln kan du träna hunden i flera omgångar och sedan laga en gourmetmiddag på tryffeln. Då är du välkommen att beställa tryffel som Tore nosat upp. Priset är 6 kr./ g. plus frakt. Minsta beställning är ca. 25 g. Jag skickar med postens spårbara frakt, eftersom det händer att paketen försvinner annars.
Jag skickar nyplockad tryffel på måndagar, så hör av dig senast lördag veckan innan, på min mail, tryffelhund1@gmail.com eller ett sms till 070-1583581, med dina önskemål. / Maria och Tore
Tryffeln går att frysa och är väldigt drygt att träna med. Priset är 6 kr/gr plus portokostnad.
Det medföljer en beskrivning från Maria om hur ni ska träna tryffelolja med era hundar. Lycka till.
Träna tryffelsök av Maria Uhle'n hösten 2020
Som när det gäller all träning finns det många olika uppfattningar hur man gör.
Men så här tänker jag att man gör. Det förutsätter att man har en grunderfarenhet av att träna in saker med sin hund.Timingen, bra tryffel och massa beröm är A och O.
Börja med att hunden får bekanta sig med tryffeln i din hand, skapa ett intresse kring den. När hunden förstått att den är värdefull och intressant, göm en bit under t.ex.en
matta inomhus. När det söket fungerar, fortsätt utomhus. Sedan är det dags att gräva ner en bit, grunt i jorden, och när hunden inte ser på. Jag tycker det är bra att markera stället
med ett metallföremål som inte blåser iväg, men som hunden kan puffa bort i sitt sökande. Tex en stor mutter.
Håll dig till marken, eftersom tryffeln växer där. Göm
inte på konstiga ställen som i Nosework, det är onödigt. Träna Korta stunder, det mår både hunden och tryffeln bäst av.
Eftersom tryffeldoften är mycket flyktig, är det viktigt att bara använda den korta stunder åt gången. Ha med burken i fickan. Det är bra att ha några olika att växla mellan när man tränar. Har tryffeln tappat doften, eller blivit dålig på annat sätt, ska man förstås inte använda den i sin träning.
När jag söker med mina hundar är dom kopplade av flera anledningar. Dom är mycket intresserade av djurlivet i skogen. Dom är mycket snabba på äta tryffeln, och springer förstås runt och söker, mycket snabbare än jag. Dessutom gräver dom vildare, är inte så rädda om jorden.( När man tävlar i tryffelsök har man en lydig hund som går lös inom en markerad ruta.) När hunden känner doften av tryffeln börjar den nosa mer intensivt för att lokalisera exakt var den växer. Och då är det verkligen exakt . Hunden drar med ena tasen i marken och visar att - Här är den.
Fram till det tassdraget är det viktigt att låta hunden vara helt ostörd för att vara så koncentrerad som den behöver vara. Det är frestande att lägga sig i, men låt bli. När stället är markerat får hunden backa lite så att jag får leta varsamt i jorden. Hunden tycker inte att det är snällt, men måste lära sig det. När tryffeln är hittad är det jättekul för alla! MEN det är lätt att glömma hur man gör vid fyndtillfället. Då kommer det svåra, man ska dofta på tryffeln för att bedömma kvaliteten. Huvudregeln är att bara belöna för bra kvalitet.
Alltså, Hunden markerar, jag gräver fram, luktar och bedömmer. Är tryffeln bra, får hunden också lukta, samtidigt som jag berömmer och belönar med godis. Glömmer jag att hunden ska lukta på den upplockade tryffeln vet den inte riktigt vad den får belöning för, och vill fortsätta att leta. Logiskt, men lätt att glömma. Är tryffeln inte bra, stoppar jag undan den och lämnar platsen för att snabbt försöka hitta ett bättre ställe. Har man en bra tryffelsökare händer detta inte så ofta. Där vi söker, ligger tryffeln ofta väldigt grunt. Ibland flyger den iväg med första tassdraget. Det gäller att vara uppmärksam på hundens käkmuskler hela tiden, och vara snabb med en hand in i hundmunnen för att hämta tryffeln om den börjar smaska. Att föraren lätt kan hämta något ur Tryffelhundens mun är ett måste! Tryffeln kan också ligga mer än 20 cm djupt, fastkilad under rötter. En erfaren hund med gott självförtroende ger inte upp. Den vet att den har rätt, även om föraren tvivlar. Min gamle fjortonårige hund har lärt mig mycket!
Sist och mycket viktigt är: MAN FÅR INTE LETA TRYFFEL PÅ ANNANS MARK UTAN TILLSTÅND.
Senaste kommentaren
11.02 | 07:19
Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.
11.02 | 07:16
Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!
11.02 | 07:11
Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.
07.02 | 13:29
Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika
Dela den här sidan