Bonebreakersägare berättar om sina hundar

Här kommer ägare till hundar uppfödda av mig att berätta hur de upplever livet tillsammans med sina hundar.

En del hundar är ju unga och en del av dem har hunnit få några år på nacken och kanske har egna vanor eller ovanor de gör i sina liv. 

Nedan kan ni läsa lite om vad ägarna själva tycker om den 4-benta familjemedlem de en gång köpt av mig. 

Trevlig läsning.

Livet med Bonebreakers Bravissima - Nova född i juni 2019

Nova har så fin kontakt med lillmatte Tilde så jag blir lycklig.

Nova har så fin kontakt med lillmatte Tilde så jag blir lycklig.

Här är familjen Kristensens text om Nova. 

Det bästa med Nova är att hon är social och nyfiken och gillar att mysa. Hon lär sig nya saker snabbt och tycker  verkligen om att få jobba med nya utmaningar.

Tillsammans tar vi promenade och så leker vi en hel del på tomten. Vi tränar på vardagslydnad både inne och ute, men även Nosework och lite andra små trix. Det finns även mycket tid för mys tillsammans.

Det som varit en utmaning är allt bitande på våra möbler. Hennes envishet har stundtals även det varit utmanande, som när hon plötsligt vägrat att gå när vi varit ute på en promenad.

Nova är vår första hund i familjen.

Bonebreakers Benvenuta - Diva, som bor i Åhus och Spanien.

Diva älskar att vara med matte och träna, ett fint team.

Diva älskar att vara med matte och träna, ett fint team.

Det allra bästa med vår Diva är psyket/ mentaliteten. Hon älskar allt och alla, och tror att alla älskar henne.

Man tror det är en stor hund. Hon älskar att jobba, och är väldigt fokuserad på mig när vi tränar.

Diva vill alltid vara nära oss, tror aldrig hon skulle sticka ifrån oss. Hon har väldigt koll på oss då hon går lös utomhus.

Jobbigt är att hon aldrig vill sluta en aktivitet, men samtidigt är det ju det vi vill ha - en Pigg och glad hund och inte bara en soffliggare.  Dina lagotto har allt Karin!

Kram från Divas ägare Ami och Tommy

Och så några rader om Luna - Bonebreakers Baccio Di Luna född 2019

Sötnosen Luna lever mitt i en familj där det alltid är något som händer, det passar henne perfekt.

Sötnosen Luna lever mitt i en familj där det alltid är något som händer, det passar henne perfekt.

Luna är en mycket nyfiken och glad hund, hon vill vara med i stort sett överallt, vilket hon i stort sett är. Luna är mycket social och utvecklat en social kompetens där hon tar hänsyn till ALLA fyr- och tvåbenta i alla åldrar. Hon träffar dagligen även andra människor än sin familj.

Hon är mycket lättlärd vad det gäller att träna in roliga tricks, eller kluriga utmaningar. Hon växlar snabbt från intensiv lek till koncentration vilket gör henne mycket följsam.Trots sin nyfikenhet i nya miljöer och på människor talar hon snabbt om för familjen ifall någon inkräktare rör sig på tomten ( ekorrar, fåglar, katter osv.) 

Det vi har jobbat på är hennes "valpiga" bitande, och hon har blivit bra på att förstå på/av. Men hon är envis så det krävs tålamod! Hon kommer och talar om när hon vill leka och ärä svår att motstå när hon viftarpå svansen, skäller och visar oss någon leksak.

Det vi är mest imponerade av är förmågan hon har att känna av när något av våra tre barn är ledsna och behöver en kramgo och trygg vän! Luna är snabb t där, börjar alltid med att pussas och kramas för att sedan lägga sig bredviddem tills de lugnat sig.

Det är svårt att nämna något negativt... men under valptiden har det varit en utmaning med bitandet i tid och otid, men det hör ju till och numer har hon ju lärt sig av/på.

Luna är otroligt energisk och busig, tar gärna en strumpa och vill bli jagad, det har hon inte slutat med och vi tror aldrig hon att hon slutar!!! Men det bidrar till hennes personlighet, vilken vi älskar. Vi kommer kommer fortsätta att leka  " strumptafatt" för alltid.

Familjen Rådén i Dalsland

Livet med Bonebreakers Bellina - berättat av matte Eva

-Vad vill du matte?
Bellina är van att matte och hon gör saker tillsammans, det märks.

-Vad vill du matte?
Bellina är van att matte och hon gör saker tillsammans, det märks.

Jag har en helt fantastisk kompis i min lagottotjej Bellina. Hon gillar att vara ute i naturen och behöver motion flera gånger varje dag, det passar mig utmärkt. På vårt landställe springer hon lös och hoppas på att nosa upp någon hare för att jaga, men hon är inte borta många sekunder utan kommer snabbt tillbaka.

Det är inte bara kroppslig motion som vi gör tillsammans utan även mental stimulans med olika typer av spel och lekar, att leta efter saker/godis i träd och runt om i vår trädgård. Hon tycker att bollar och pinnar är jätteroligt att leka med.

Vi tränar på att gå fint i koppel, vilket hon inte tycker är lika roligt, men helt nödvändigt då vi lever i Stockholms innerstad när vi är hemma. Bellina gillar inte att jag sitter stilla för länge utan kommer till mig och vill gärna att vi ska göra något tillsammans. Vi provar på olika moment hämtade från olika tävlingsgrenar så som agility och rallylydnad, med olika resultat från gång till gång.

Bellina är en mycket social hund och gillar alla som kommer på besök till oss, vuxna eller barn, och hon  fungerar jättebra när vi besöker vänners hem och finner sig snabbt till rätta.

En trogen, trevlig, kelig och orädd krullis som för det mesta ger mig glädje! Ibland är hon så busig så det kan tära på mattes humör.

Bellina har varit rätt petig med att äta fram till hon 11 månaders ålder, då hon plötsligt började äta rejäla mål. Numer smakar det mesta bra verkar det som.

Hon sover gärna länge och hon har inte bråttom att få gå ut, och det passar mig bra, jag som är morgontrött. Det händer att jag får väcka henne och pusha på så att hon vaknar och går upp.

Bellina passar mig och mitt liv perfekt! Jag är så tacksam att jag fick möjligheten att bli matte till detta kärleksfulla merarbete - Bellina.

Lite om Bonebreakers Birichina - Bille - svårt att vara kortfattad

Busiga och arbetsvilliga Billie är en både vacker och smart ung lagottotjej.

Busiga och arbetsvilliga Billie är en både vacker och smart ung lagottotjej.

Matte berättar:Det bästa med Billie är att hon är så grundtrygg och orädd. Lätt i all hantering, positiv och nyfiken till allt. Närmar sig det okända med viss försiktighet som snabbt byts mot nyfikenhet. Älskar allt och alla och fungerar utmärkt att ha med sig övarallt och fungerar väldgt bra med andra hundar.

Billie är mjuk, följsam och smart, och ÄLSKAR att få uppgifter att arbeta med. Vi har under vårt första år tillsammans gått valpkurs, vardagslydnad och provat på rallylydnad. Kurserna har alla varit väldigt bra och hjälpt oss få en till en god kommunikation, även om hon nu är lite tonårig, och ibland väljer att följa sina egna beslut.

Då rallylydnaden har corona-uppehåll just nu så har vi precis halkat in på en kurs i NoseWork och det verkar passa Billie som hand i handske. Där får hon arbeta med nosen och bli rejält nöjd och trött när hon sedan ska vara ensam några timmar.

Till vardags blir det annars många och gärna långa promenader i skog och mark. Det älskar hon, och hon studsar fram som en riktig Hoppetossa med hur mycket energi som helst. Hjorttryffel är populärt att gräva fram, och småfåglar är roliga att springa efter.

Det jobbigaste med Billie är väl det vi också  gillar mest - hennes kluriga nyfikenhet och påhittighet. Bra på att roa sig på egen hand - ibland lite FÖR bra när hon är ensam hemma eller när hon tycker jag är tråkig när jag sitter och jobbar. Hon har också kunnat vara riktig jobbig och kört hårt med andra som hjälpt till att passa henne, men det har blivit mycket bättre. Hon kan nu ta en tillsägelse på ett bra sätt.

Måste också få nämna att det är en otrolig förmån att få ha en Bonebreakersvalp. Förutom allt det positiva i min hunds personlighet, så är du Karin ett fantastiskt stöd under hela resan hittills. Så otroligt engagerad och generös med ditt kunnande. Dessutom har du lagt en väldigt bra grund under de första veckorna med valparna som gjort att hanteringen fungerat smärtfritt från första stund! Dessutom är Billie van vid alla möjliga ljud så som dammsugaren, buller och slammer.

Och hur blev det med Dockan - Bonebreakers Bambolona som fick stanna hos mig och sin mamma??

Dockan vill gärna sitta på en stol vid bordet❤️

Dockan vill gärna sitta på en stol vid bordet❤️

Så blev det som så att den största av flickorna i kullen fick stanna hos mig. Hennes namn är en egen stavning av Docka på hemlandets språk. Nu brukar jag säga att hon inte är någon Ginger eller Barbie precis utan lite mer som en Kåldocka. Rejäl och med tyngd i kroppen, starka muskler och full av fart och fläkt.. 

Hon är en pigg och ivrig hund som emellanåt har tärt en hel del på matte tålamod, men hon tycker ändå att hon är störst, bäst och vackrast. Hon lever med sin mamma Malla, som är mindre än sin dotter, och tycker väldigt mycket om att slänga omkull sin mamma med en nacksving. De kommer bra överens och nu efter sitt första löp börjar Dockan blir väldigt kelig och betydligt lugnare på alla sätt och vis. 

Dockan är bra på mycket, men det roligaste är nog att hon älskar att borsta tänderna med sin batteritandborste, helst varje dag. Jodå det är ju jag som borstar men hon kommer in i badrummet och sätter sig vid hundlådan. Frågar jag då om hon vill borta tänderna blir hon så glad och far runt och viftar på svansen.

 Hon kan vara ensam hemma, ligga väldigt tyst och lugn i bilen. Lämna mig sim matskål i metall till mig i handen och lär sig nya saker genom att kolla in hur mamma Malla gör. Ibland gör hon mig verkligen förvånad med att visa att det här kan väl jag, när jag ska lära henne något nytt.

Hon har varit lös mycket under sina första 7 månader men när hon väl fick nys på hur kul det är att jaga hare och råddjur, är det koppel som gäller alltid utanför vår stora tomt. Jag vill inte ha en överkörd hund och jaktstadgan säger att hundar inte får jaga hur som helst. Hennes luktsinne är otroligt bra och fast hennes mamma är duktig på att leta efter vanten eller andra gömda saker, är Dockan absolut snabbast. 

Hon har en väldigt god aptit och äter i stort sett allt från fimpar, åppelskrutt och bajs. Vi tränar på att låta komockorna ligga ifred, men ibland tror jag hon tar en bit i munnen och tittar på mig för att jag ska säga "spotta" och hon snabbt spottar och vill ha belöning.

Hon sover gott på nätterna och ligger still tills jag vaknar. Hon är trygg med att bli satt bakom ett kompostgaller om hon inte ska vara med trots andra hundar.

Det hon behöver träna mer på är att inte vara så nyfiken på andra hundar vi möter så det blir kurser och stadsträning i Kalmar då och då. Jag hoppas att vi ska kunna starta i Rallylydnad för nybörjare under senhösten och jag kommer också att låta henne göra ett BPH ( mentalbeskrivning av hunden).

Dockan har inte bitit sönder många saker, kansek någon penna eller så, men hon bär gärna skor och annat i munnen och helst ut på tomten. Men ber man henne att få det hon tagit kommer hon oftast och lämnar det i handen på mig. Tyvärr har hon varit rätt dragig i koppel och det har varit svårt att få bukt med men jag har kämpat på alla sätt då jag själv gåtr med en utsliten höft och inte klarar att hon drar för mycket. Nuhar mitt slit börjat ge resultat!

Nu när löpet är avklarat ska vi börja med våra träningsonsdagar på Saxnäs brukshundklubb igen, det gillar hon.

Matte berättar om vackra Tore, vår tryffelkung!

Bonebreakers Mediatore, Tore
Tore kom till mig efter lång väntan, eftersom Malla gick tom först.
Det blev 100% omedelbar kärlek. Han kom till en matte med en 12-årig tryffelarbetande Lagotto, och erfarenhet av fyra arbetande Bordercollies.
Jag har aldrig haft en så gosig och kärleksfull hund tidigare. Men heller aldrig någon som varit så sen att bli rumsren. Tore är tryggheten själv, blir aldrig rädd för någonting. Älskar allt och Alla! Har förstås aldrig skällt, morrat eller gjort utfall under våra promenader. Varken mot hundar eller människor.
Däremot är han stark och energisk, och har en nos som alltid är på. Bra när man jobbar som
tryffelhund, som Tore gör. Men mindre bra i andra sammanhang. Promenad med löst koppel är inte vår starkaste sida, men vi tränar på... På Brukshundklubben heter han Glada Tore. När det ordnades en sk. störningsbana med en mängd ”farliga” saker var Tore helt oberörd, medan stora meriterade brukshundar blev rädda.

Tore har aldrig varit särskilt lekfull, vilket skapade lite huvudbry, när vi fick
papper inför BPH... Ta med favoritleksak. Det finns liksom ingen. Leksaker roar några minuter bara.
Mat och ätande har aldrig varit något problem. Som valp var han inte mer tuggande än andra valpar.
Men visst förekom det knaprande på stols och bordsben. Och en del perforerade tuber och strumpor har det blivit.
Vid besök hos veterinär, för vaccinering etc. är Tore alltid jätteglad och energisk. Varje gång har jag fått frågan -Är han alltid så här glad? När ögonlysningen var klar, fick jag tillbaka honom med orden
–Vilken Otroligt Trevlig Hund du har
När jag letade efter en ny tryffelhund var mentaliteten centralt. Därför kändes Bonebreakers s
intressant. Jag tar gärna den fulaste sa jag, eftersom jag inte är utställningsintresserad. Men under resans gång sa jag att jag kunde Tänka mig utställning ändå. Och så blev det, med besked! En vecka innan sin ettårsdag blev Tore ”Svensk juniorvinnare 2018”, på Stockholm Hundmässa.Tack Martin för suverän handlig! Och tack Karin, för som vanligt, den bästa klippningen!
Men framför allt tack för den bästa Lagotto jag kan tänka mig.

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan