Vad är en seriös uppfödare?

Många som vill köpa en lagotto frågar efter seriösa uppfödare. Jag tycker ordet seriös är slarvigt använt i uppfödarsammanhang.  Det som står för en seriös uppfödare från SKKs sida är att när du köper en valp, ska det lämnas med ett friskintyg på valpen som inte får vara äldre än en vecka. Det ska lämnas med en stamtavla och ett köpeavtal från SKK. Sedan ska man som uppfödare så klart ta väl hand om sina hundar, och man kan få besök av en kennelkonsulent från SKK som gör ett hembesök för att se hur hundarna har det hos uppfödaren. Sedan varför vi föder upp valpar, få eller många har vi väldigt olika anledningar till.

Vad jag anser vara en bra uppfödare är följande, men det är helt och håller mina egna åsikter.

Att följa upp de hundar man föder upp, och utvärdera dem på flera olika sätt.

 Att få till en framgångsrik och bra linje i sin avel bygger på utvärdering och åter utvärdering av det man lämnar iväg efter sina hundar. 

Dels genom hälsoundersökningar:

1. Höftledsröntgen på avkommorna efter det att de fyllt ett år samt att någon gång efter 2         års ålder få dem ögonlysta.

2. Att de gör BPH eller MH  (mentalbeskrivningar) för att de ska fungera i sin vardag och vara     till glädje i sina familjer.

3. Jag vill att de ska ställas ut ett antal gånger på officiella hundutställningar för att  se hur bra de står sig inom sin ras och i konkurrens  med andra uppfödares lagotto.

4. Att hundarna får jobba med olika hundsporter tillsammans med sina ägare, typ rallylydnad, nosework, agility ( när de vuxit klart och är röntgade) lydnad, viltspår eller tryffelsök.

För att avla på mina hundar, och jag har i nuläget endast två egna tikar, så har jag ställt mig frågan: Tillför den här hunden något till rasen.  Om det blir ett ja på den frågan går jag vidare med att hitta en lämplig hane som ska passa så bra som möjligt till den tik jag vill para. Alla hundar har någon svaghet, och jag väljer alltid att inte dubbla på svagheter.  Till exempel om den ena hunden har stora öron, så väljer jag ju inte en hane som också har stora öron. Enkelt eller hur. 

Det jag tycker mina tikar har väldigt bra är sitt sätt, de är trygga och glada utan rädslor för i stort sett någonting, har jag valt att låta dem gå i avel. Numer vill jag förutom de sedvanliga hälsotesterna även ha känd mental status på de hundar jag använder i avel. Det kan jag få genom att göra ett BPH eller MH på mina hundar, och det vill jag också att de avelsdjur jag lånar ska ha gjort. 

 Jag vill inte bara sälja iväg mina valpar och så försvinner de. Jag vill alltid ha kontakt med mina valpköpare, oftast hela livet. I vått och torrt ställer jag upp om det går. Att hjälpa till med klippning inför utställningar ingår alltid, och jag vill hellre att mina valpköpre lägger pengarna på anmälningar än betalar mig för friseringen då.  

Jg blir också väldigt glad när mina valpköpare håller sina lagotto i fin pälskondition, och inte lämnar in dem för nedklippning ett par gånger per år.  

Vi har ständigt kontakt om de frågor som kan dyka upp med en lagotto i huset i våra gemensamma Messengerrupper som jag alltid skapar för mina valpkullar, och det är väldigt givnde för oss alla.

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan